FOTO SCHILDERIJEN

Een foto schilderij is het resultaat van de kunst om wat voor een foto dan ook weer te geven in olieverf op canvas, op papier, hout, of een ander kunst medium. Het schilderen vanaf een foto is vergelijkbaar met een kunstenaar die op een zandstrand zit en de schitterende zonsondergang schildert. Het enige verschil daarbij is, dat de kunstenaar een foto als uitgangspunt neemt voor het schilderij, en niet de werkelijke zonsondergang.

FOTO SCHILDERIJEN – FOTO CATEGORIEËN

Kan een artiest elk type foto gebruiken voor het schilderij, of lenen alleen bepaalde types zich voor foto schilderijen? Foto’s voor schilderijen kunnen in vier groepen verdeeld worden: individuele / groepsportretten, huisdier/dierportretten, landschappen, en overige portretten. De eerste drie zijn duidelijk, terwijl de vierde categorie alle foto’s omvat die niet in de drie andere categorieën vallen. Voor het schilderen van foto’s kan een ervaren kunstenaar foto’s uit elke categorie benutten voor het schilderen van foto schilderijen. Uiteraard worden de beste resultaten bereikt wanneer een kunstenaar zich kan uitleven in een categorie waar hij of zij de meeste artistieke ervaring heeft opgedaan.

Het staat ook ter discussie of individele/groepsportretten inderdaad het moeilijkst zijn om te zetten in foto schilderijen, aangezien dit het vastleggen van de fysieke kenmerken van de te schilderen personen vergt, wat geen gemakkelijke opgave is. Dierenliefhebbers zijn doorgaans van mening dat juist foto’s schilderijen van (huis)dieren moeilijk te realiseren zijn. Maar als een kunstenaar een hond een beetje te zwaar of met een tikje te brede neus schildert, is dat niet zo kritisch als wanneer dit met een persoon gebeurt.

FOTO SCHILDERIJEN - FOTO KWALITEIT

Voor foto schilderijen is het belangrijkste om naast het vinden van een professionele kunstenaar, ook een selectie te maken van de beste foto’s voor de foto schilderijen. Voor het kiezen van de beste foto’s, moet men bekend zijn met de term foto resolutie.

Foto resolutie wordt weergegeven in DPI (Dots Per Inch), wat aangeeft hoeveel pixels er per inch zijn. Hoe hoger de resolutie, des te beter is de kwaliteit van de foto. Foto’s in hogere resoluties kunnen in grotere formaten afgedrukt worden, en kunnen ook vergroot op de computer te zien zijn. Foto’s schilderijen worden het mooist als foto’s in hoge resolutie worden gebruikt, speciaal als het om individuele / groepsportretten gaat.

FOTO SCHILDERIJEN - KUNST MEDIA

Wanneer een kunstenaar foto schilderijen vervaardigt, heeft hij of zij een grote verscheidenheid aan schilder media ter beschikking. Het meest gevraagd zijn foto’s schilderijen in olieverf. Alternatieven zijn waterverf, houtskool, potlood, pastel en acryl. De meeste mensen die om een foto schilderij vragen willen een olieverfschilderij. Degenen die een minder realistische en een meer abstracte interpretatie van de foto willen, kiezen voor een van de andere media. Voordat de kunstenaar het schilderij afwerkt, worden schilderij foto’s gemaakt om er zeker van te zijn dat de klant tevreden is. Schilderijen foto’s worden gebruikt om aan te geven wat de kunstenaar moet aanpassen.